Drvene kuće - općenito

Drveni zidovi su dobar toplinski izolator. Oni su ujedno laki i ne zahtijevaju široke temeljne zidove i stope, kao ni naročito čvrsto tlo. Drveni zidovi su ujedno i manje debljine od zidanih, pa je i ukupna površina objekta manja. Povoljni su jer se mogu ugraditi bez obzira na vanjsku temperaturu. Dimnjaci kod drvenih zidova moraju, zbog zaštite od požara, biti izvedeni od masivnog materijala i odvojeni od zida.

Prema načinu izgradnje i prijenosa opterećenja, razlikujemo pune drvene zidove od drvene građe (kuće) i skeletne (bondručne) drvene zidove od mješovitog materijala.


DRVENE KUĆE: Puni drveni zidovi sastoje se od vodoravno naslaganih oblih, polutesanih, tesanih, a ponekad i od struganih drvenih greda. Grede se slažu jedna preko druge sa dodirima na razne načine i povezuju se međusobno pomoću drvenih klinova ili žlijebova. Puni drveni zidovi mogu biti sagrađeni i od drvenih talpi, debljine 10 centimetara, položenih nasatice na pero ili žlijeb. Cijeli drveni zid treba stajati na sazidanom podnožju, najmanje 50 centimetara iznad zemlje. Veze na kutovima postižu se preklopima s glavom. Otvori za prozore i vrata kod punih drvenih zidova dobivaju se prostim prekidanjem vodoravnih greda. Prekinute grede uglavljuju se perom u doprozornike, odnosno dovratnike koji po cijeloj dužini imaju odgovarajuće žlijebove. Oni se za gredu ispod otvora učvršćuju čepovima.

Izborom drveta kao građevinskog materijala može se napraviti kuća koja zadovoljava zahtjeve zdravog stanovanja, ugodnog boravka, tehnološke potrebe za rad, odmor i komunikaciju, racionalnu potrošnju energije i zdravu mikroklimu.

Drvo je u biološkom smislu idealno i za oblikovanje, lako prilagodljivo i najzahtjevnijim formama. Osim zdravih uvjeta života, gradnja kuće isključivo od drveta doprinosi smanjenju same investicije za 30%, i uštedi energije za grijanje i do 50%.

Za projektiranje, proizvodnju i montažu drvenih kuća, izgradnja drvene kuće predstavlja suhu gradnju , a samim tim i brže useljenje, dok sistem spajanja i uklapanja drveta osigurava elastičnu čvrstoću konstrukcije, posebno za trusna područja. Izrada elemenata se obavlja najsuvremenijim tehnikama u ovom području korištenjem „kvatrosistema“ spajanja elemenata.

Za trajnost objekta važna je kvalitetna hidro izolacija kontakta temelja i početnog reda zida od drveta da bi se spriječilo prodiranje vlage iz betonske konstrukcije u drvo, zatim zaštitni premazi svih drvenih elemenata i dobra ventilacija krovne konstrukcije.

Kuća se može postaviti kao samostalni, dvojni objekat ili u nizu, prizemna, na kat ili sa iskorištenim potkrovljem odnosno tavanom. Montira se na trakaste temelje, temeljne stope, podrum ili klasično zidano prizemlje. Sve zavisi od zahtjeva i potreba investitora, i u principu tehnički je moguće prilagođavanje svih elemenata gdje spada i debljina zida.

Zidovi se izvode od pripremljenih okruglih ili pravokutnih dijelova, oblica ili poluoblica, a spajaju se specijalnim vertikalnim ili horizontalnim uklapanjem specijalnim žlijebovima ili drvenim klinovima. 

Vanjski zidovi mogu biti bez izolacije ili u varijanti „sendvič zid“, tj. dvostruki drveni zid sa izolacijom između. Svi elementi postavljene građevine premazuju se lazurnim premazima, koji služe kao zaštita od atmosferskih utjecaja.

Kod podova i stropova, moraju se zadovoljiti uvjeti toplinske i zvučne izolacije :

Pod prizemlja može se izvesti na betonskoj podlozi ploči ili na trakastim temeljima s ventilacijskim zračnim slojem ispod podne konstrukcije. U prvom slučaju na izlivenu betonsku ploču postavlja se drvena konstrukcija (roštilj visine 10 cm ispunjena slojem tervola u debljini od 10 cm, PVC folija i završno brodski pod debljine 2,4 cm. Stropovi, ili pod, ako se koristi prostor za potkrovlje, izvode se višeslojno da bi se zadovoljili toplinski i zvučni zahtjevi međukatnog prostora, a sastoje se od gredne konstrukcije na koju se postavlja vidljiva lamperija 1,4 cm, PVC folija, drvena potkonstrukcija od nosača 14x7 cm sa ispunom od tervola i završnom podnom oblogom od brodskog poda debljine 2,4 cm.

Veza između osnove i potkrovlja ostvaruje se drvenim stepenicama koje u principu u ovakvim objektima zauzima malo prostora, jednokrako okruglo, po ideji investitora uklopljeno u idealnu cjelinu životnog prostora.

Vrata i prozori su također drveni. Vrata se izoliraju i po želji stakle izostaklom i zaštićuju sredstvima za drvenu konstrukciju. Prozori su dvokrilni, dvostruko zastakljeni, također zaštićeni specijalnim premazima na neizostavnim drvenim žaluzinama, na prvom mjestu kao zaštitni dio, a ona ljepša druga strana je estetski sklad.

Završni posao, bar kada je zatvaranje osnove objekta u pitanju, je krov, jezikom građevinara rečeno, na jednu ili više voda. Tu naj bitniju ulogu imaju rogovi visine 19 cm koji omogućavaju postavljanje izolacijskih materijala debljine 15 cm uz osiguranje ventilacijskoj sloja visine četiri centimetara. Rogovi se sa unutarnje, vidne strane, podšivaju lamperijom, a vanjska strana daščanom oplatom na koju se može postaviti bilo koji krovni pokrivač.

U izgledu i funkcionalnosti kuhinjskog radnog prostora ili kupaonice ne postoji razlika između gradnje u kući od čvrstog materijala i drvenoj kući.

Zidovi i podovi i ovdje se oblažu pločicama, koje se lijepe specijalnim ljepilom.

Kad smo već kod instalacija, elektroinstalacije se razvode na kraju kroz vertikalne kanale, dok je instalacija vodovoda i kanalizacije u podu i krovu. Poslije postavljanja svi otvori se zatvaraju drvenim maskama i na površini ostaju vidni samo direktni izvodi.

Bilo koji način grijanja drvene kuće je moguć, sukladno potrebama investitora, moguće su varijante podnog i centralnog grijanja, mada se u takav prostor najbolje uklapa toplina kamina.

Nije sve baš tako lako i jednostavno ako u ovakvom objektu želite uživati i dugo ga posjedovati. Radi vlastite sigurnosti i uštede, prvenstveno bezbrižnosti, najbolje je konzultirati se sa stručnjacima koji će sve vaše želje i potrebe zadovoljiti u roku od petnaest dana od postizanja dogovora.

San o kutku od drveta vrlo brzo postaje stvarnost, a Vama samo preostaje da u njemu uživate.