Milijuni kuna za spas drvene kuće

U zadnjih nekoliko godina uloženo je više od 25 milijuna kuna, a samo na području Zagreb-Karlovac-Kutina obnovljeno je oko sedam tisuća tipičnih posavskih drvenih kuća. Na redu su Dalmacija, Istra i Primorje.Proteklih godina tradicijsko graditeljstvo, kao najrasprostranjeniji dio sveukupne hrvatske kulturne baštine, počelo se značajnije gospodarski vrednovati i sve više uključivati u programe obnove. Naime, u posljednjih šest godina država je u obnovu i zaštitu tradicijske baštine uložila preko 25 milijuna kuna, s ciljem da turistički nerazvijenim regijama pomogne u razvoju njihove turističke ponude. Prema podacima iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, na području trokuta Zagreb-Kutina-Karlovac obnovljeno je oko sedam tisuća drvenih kuća, a u planu je i obnova tradicijskih kamenih kuća u Dalmaciji, Istri i Primorju.


posavina drvena kuca 01


Do sada najveći obnoviteljski zahvat proveden je u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je za 26 projekata izdvojeno više od tri milijuna kuna, a s područja Lonjskoga polja sve je više interesa za obnovu drvenih kuća u svrhu bavljenja turizmom. Uz potporu Njemačkog društva za kulturnu suradnju, Ministarstvo mora i Ministarstvo kulture nedavno su izdali i Priručnik za obnovu posavskih tradicijskih drvenih kuća, namijenjen upravo Posavcima koji planiraju obnoviti svoje tradicijske kuće, ali i izvođačima radova. Stručno pripremljen Priručnik, koji objedinjuje i iskustva etnologa konzervatora i arhitekata, nudi niz korisnih savjeta i tehničkih uputa za provođenje kvalitetne obnove. 


Posavina je, naime, uspjela sačuvati značajan broj tradicijskih sela, no većina starih kuća u lošem je stanju, pa bez sanitarija i grijanja ne zadovoljavaju osnovne standarde suvremenog stanovanja. S tim na umu, stručnjaci ipak ističu kako je uz pažljivu sanaciju i adaptaciju moguće obaviti prilagodbu suvremenim potrebama. Tradicijska posavska kuća, napominje Priručnik, ima nedvojbenih prednosti jer se svojom konstrukcijom i racionalnom prostornom organizacijom može odlično prilagoditi današnjim uvjetima života uz minimalne promjene. Također, faktori poput prljavštine i neodržavanja stvaraju dojam većeg oštećenja nego što zapravo jest, pa se obnove ne treba plašiti. Kvalitetnu obnovu posavske kuće, napominje se u Priručniku, omogućuje upravo izvanredna građa od hrasta lužnjaka, koja se i nakon stoljetne uporabe odlikuje tvrdoćom i trajnošću.


posavina drvena kuca 02


Onaj tko se odlučio prihvatiti obnove jedne takve kuće prije svega mora odlučiti hoće li ona služiti za povremeno stanovanje, turizam ili stalni boravak, a neprimjerena uljepšavanja i pomlađivanja kuće valja izbjegavati. Konzervatorska služba i savjeti koje ona može pružiti trebaju biti nezaobilazni u takvom poslu, a projektiranje valja povjeriti arhitektima s iskustvom u obnovi tradicijske baštine. Čak i kada su oštećenja na kući velika, pa su radikalniji zahvati nužni, treba voditi računa o očuvanju njezinih osnovnih značajki. 


Ako je uz tradicionalnu posavsku kuću izgrađena nova kuća ili ako je vlasnik nema namjeru i volju održavati, tada konzervatori preporučuju preseljenje. No, uz napomenu da preseljenje nikako ne smije biti izvan njezina prirodnog krajolika, koji podrazumijeva ravan teren. Zbog čestih poplava, primjerice na području Žumberka i Zagorja, posavske kuće znale su se premještati unutar iste parcele ili čak u susjedno selo. Tada se premještanje izvodilo prevlačenjem nerastavljene kuće.


posavina drvena kuca 03


"Kuće od hrasta lužnjaka izuzetno su ugodne za stanovanje jer drvo ima sposobnost upijanja viška vlage iz zraka, odličan je toplinski izolator, jer drvo se mnogo brže osuši nego zid od opeke ili betona. Zbog načina oblikovanja i gradnje posavska je kuća zaštićena od atmosferskih utjecaja i bez ikakve kemijske zaštite jer su ugradnjom 'krovaca', gradnjom trijemova, prigradnjom 'kolnica' (suša), drvene stijenke zaštićene na najučinkovitiji i najjeftiniji način. Lošija osobina gradnje drvom je njegova sklonost izvijanju, a drvo katkad i zaškripi jer 'radi', objašnjava se u Priručniku.  


Izvor:
http://www.e-turizam.com/Turizam-Vijesti/Vijesti-o-ulaganjima-u-turizmu/Milijuni-kuna-za-spas-drvene-kuce.html